En democràcia res no deu ser inqüestionable llevat de la voluntat del poble

Com podem saber el grau d’acceptació o rebuig que la ciutadania sent davant de la monarquia? Com podem conèixer el grau d’aspiració de ser una república? Doncs ho tenim difícil, ja que fins al 2015 el CIS incloïa una pregunta sobre el grau d’acceptació que tenia la població sobre la monarquia, però els darrers anys ha desaparegut. Molt significatiu.

Davant d’aquesta situació, el passat 14 de maig es va impulsar una consulta estatal de forma simultània a tot el país perquè la ciutadania es pugui pronunciar i decidir sobre la forma d’Estat. No es tractava d’una consulta amb què es pretengués cap validesa legal, només crear una via d’expressió i participació ciutadana sobre una qüestió de màxima importància en qualsevol democràcia: la forma d’Estat.

S’ha aconseguit organitzar a tot l’Estat 724 meses, amb més de 4.000 persones voluntàries. S’ha aconseguit sentir la veu i fer participar a 81.617 votants i el resultat ha estat tot un èxit de participació: 76.106 (93,25%) vots a favor de la República i  4.731 (5.81%) a favor de la Monarquia.

Aquí a Mollet també ens hem organitzat en un grup de persones de diferents àmbits però per un mateix objectiu: que a la nostra ciutat també es pogués consultar a la ciutadania per participar en aquesta consulta estatal. A Mollet per decidir sobre la forma d’estat que volem, república o monarquia, es va concloure la jornada amb una participació de 522 persones.

Des de Podem, vam donar suport a aquesta iniciativa i a aquest moviment popular i volem mostrar la nostra satisfacció per l’èxit d’aquesta Consulta democràtica i de lliure expressió popular i felicitem totes les persones voluntàries i totes les que han participat en les votacions.

Per trobar-nos i fer sentir la nostra veu, per promoure el debat i qüestionar-nos allò que volen que sigui inqüestionable: la monarquia a Espanya. En democràcia res no deu ser inqüestionable llevat de la voluntat del poble. Des de Podem continuarem treballant per fer realitat una consulta real i vinculant que ens deixi decidir quin estat volem ser.

Mollet del Vallès a 16 de maig de 2022

PODEM MOLLET DEL VALLÈS